Designul de spital reinventat de artiștii contemporani. 28 de exemple din S.U.A. și U.K.

ChildrensWard_Small_003

Pânza sau coala albă nu sunt singurele suprafețe pe care artiștii le pot transforma prin intermediul imaginației lor. Coridoarele și saloanele pot deveni o imensă pânză, iar spitalul în sine un atelier neconvențional. Numeroase spitale din S.U.A. și Marea Britanie angajează artiști care să le regândească design-ul astfel încât acesta să capete un rol terapeutic și să transforme interacțiunea pacienților cu  instituția sanitară într-o experiență mai ușor de gestionat, pozitivă și care implică un factor de stres mai mic.

Culorile vii, vibrante, modelele decorative florale ajută pacienții să prindă mai mult curaj, să aibă mai multă speranţă şi încredere în propria vindecare. Rezultatele pozitive sunt adesea confirmate atât de către pacienți, cât și de personalul medical.

Asociația SMART MED | Artă pentru sănătate și-a propus să facă aceste proiecte cunoscute în România și, în decurs de doi ani, să populeze un număr cât mai mare de spitale cu lucrări de artă, asigurând consultanță în acest sens, organizând concursuri pentru artiști și expoziții adresate pacienților, dar și licitații de artă pentru medici și vizitatorii spitalului.

În cele ce urmează, vă propunem să descoperiți câteva spitale și centre de recuperare care integrează arta în design-ul lor și în procesul de vindecare.

Citește și:

DONNA WILSON – ROYAL LONDON CHILDREN’S HOSPITAL

ChildrensWard_Small_003

Cunoscută, în special, ca designer textil (perne și diferite alte produse pentru casă), Donna Wilson a decorat secția de Hematologie a Royal London Children’s Hospital. „Unul din cele mai importante aspecte pentru mine a fost să transform spitalul într-un spațiu care nu inspiră atmosferă clasică de spital. Mi-am dorit ca pacienții, părinții și asistentele să fie toți relaxați, bucuroși și stimulați de mediul care îi înconjoară. Folosindu-te de design-ul unui spațiu, poți obține aceste rezultate, poți schimba starea de spirit a unui om. M-a entuziasmat să aud reacțiile copiilor, dar și ale părinților care erau extrem de încântați pentru că secția este acum mult mai veselă, mai colorată, mai puțin sterilă și intimidantă.” (Donna Wilson)

 

CHRIS HAUGHTON - ROYAL LONDON CHILDREN’S HOSPITAL

Chris_Haughton_1

 

Designer de covor, autorul și ilustratorul cărții pentru copii „Șșș! Avem un plan” și „Oh, nu, George!”, Chris Haughton și-a integrat personajele într-un nou proiect, de data aceasta pentru una din secțiile spitalului Royal London Children s Hospital. Pentru fiecare dintre saloane artistul a creat un personaj animal diferit. Aşa a apărut salonul-leu, salonul-papagal sau salonul-peşte.

PR_website_Family-kitchen-corridor-doors-openCH

 

JEFF KOONS – ADVOCATE CHILDREN’S HOSPITAL

Jeff Koons

Lucrările devenite deja iconice ale celebrului artist Jeff Koons și-au găsit un „domiciliu” permanent într-una din sălile de examinare ale departamentului de radiologie de la Advocate Children’s Hospital. Instalația are menirea de a-i înveseli pe cei mici și de a le diminua teama pe care le-o provoacă aparatele de examinare (CT-ul). Jeff Koons nu a perceput nicio taxă pentru participarea sa în acest proiect.

AVAF – THE SPECIAL CHILDREN’S CENTER

avaf1

Creaţia exuberantă şi vibrantă “Antes Vulgar Agora Fino” a fost instalată în cantina Centrului pentru copii cu nevoi speciale din Lakewood, NJ, în octombrie 2014. Datorită culorilor vesele privitorii au devenit participanţi activi absorbind energia pozitivă care îi înconjoară. Această atmosferă degajată favorizează creativitatea şi interacţiunea între tinerii pacienţi.

MILLER GOODMAN – ROYAL LONDON CHILDREN’S HOSPITAL

Miller_Goodman_4

Designerii Zoe Miller şi David Goodman s-au inspirat din colecţia lor de jucării din lemn PlayShapes pentru a decora holurile şi pereţii de la Royal London Children’s Hospital. Animalele de lemn şi modelele lor geometrice au reuşit să adauge culoare şi textură pereţilor albi şi goi din spital.

TORD BOONTJE - ROYAL LONDON CHILDREN’S HOSPITAL

Royal_London-184_jpg_968x1200_q85

Designerul de produse Tord Boontje a propus un decor deosebit pentru una dintre secţiile de pediatrie, decorând pereţii cu elemente florale şi animaliere multicolore. Ilustraţiile largi sunt detaliate astfel încât pacienţii au ocazia să descopere zilnic noi elemente și figuri.

ELLA DORAN – ROYAL LONDON CHILDREN’S HOSPITAL

PR_Website_bedside-table-cabinet-and-curtain-designed-by-Ella-Doran-©-Ella-Doran

Poate una dintre cele mai ingenioase soluţii decorative a fost găsită de designerul Ella Doran care a creat o serie de perdele separatoare cu panorame ale Tamisei, din centrul Londrei . La acestea s-au adăugat textile şi mobilă instalate în toate saloanele în care sunt internaţi copii. Chiar şi mesele de lângă paturi sunt acoperite cu vederi din grădini londoneze. Ella Doran remarcă satisfacţia pe care a simţit-o atunci când a văzut că lucrările ei au funcţionat aşa cum trebuie: “Un moment deosebit pentru mine a fost atunci când o fetiţă de trei ani s-a oprit din plâns în momentul în care a văzut perdelele, arătând entuziasmată spre pisicile şi iepurii ascunşi în imagine. Acesta a fost momentul în care am ştiut că designul meu a funcţionat.”

ella_doran_2

 

WILL COTTON & ROB PRUITT – ST. JUDE CHILDREN’S RESEARCH HOSPITAL

jude3

În mai 2008, RxArt a instalat două creaţii originale ale lui Will Cotton şi Rob Pruitt în noua cafenea deschisă la St. Jude Children’s Research Hospital din Memphis, TN. În timp ce picturile şi desenele lui Cotton ilustrează dulciuri pictate într-un stil foarte realist (Cotton observă că este interesat să redea o utopie fantastică, un loc în care este  vorba numai despre delicii), Rob Pruitt îşi găseşte sursa de inspiraţie în reciclarea culturii pop. Desenele sale cu urşi panda transmit speranţă şi curaj.

 

MOUNT SINAI

sinai5

În Mount Sinai Hospital au fost plasate patru instalaţii distincte cu picturi şi fotografii. Una dintre cele mai interesante instalaţii este creaţia Traveling Seeds a lui Jason Middlebrook. Aceasta a fost destinată secţiei de transplant de măduvă osoasă. Asemenea unei alegorii, Traveling Seeds prezintă o serie de seminţe purtate de vânt şi depuse în alte locuri, continuând ciclul vieţii. Lucrarea poartă în sine mesajul speranţei, al regenerării şi al posibilităţii „transferului” vieţii.

NEW YORK CHILD STUDY CENTER

new york1

new york4

new york5

 

 

MORAG MYERSCOUGH – ROYAL LONDON CHILDREN’S HOSPITAL

PR_website_photo-gareth-Gardner-

Salonul 7D a fost decorat de designerul Morag Myerscough în stilul ei caracteristic, care implică diverse modele şi cuvinte pictate manual. Lucrarea artistei Myerscough a fost inspirată de una dintre călătoriile pe care aceasta le-a făcut la New Delhi, acolo unde a fost impresionată de culorile abundente şi decorul oraşului. Ţelul artistei a fost să creeze un salon care să poată aduce puţină bucurie tinerilor pacienţi şi părinţilor prin amuzament şi culoare.

 

AVAF – CLINICA DEL BARRIO

bario1

ROCKEFELLER UNIVERSITY HOSPITAL

rock5

ROB PRUITT – ST. MARY’S HOSPITAL FOR CHILDREN

19aa8d1aa9d6c4f552f4570fef68a186

La St. Mary’s Hospital for Children din Bayside, New York, Rob Pruitt şi-a folosit în mod ingenios imaginile iconice cu zebre şi urşi panda, integrându-le în sfere de culori vibrante. Practic Pruitt a reuşit să preschimbe pereţii goi, austeri ai spitalului, oferindu-le pacienţilor o sursă de amuzament sănătoasă și un spaţiu creativ. Lucrarea sa favorizează, pe lângă interacţiunea dintre pacienţi, dezvoltarea stimei de sine a fiecărui pacient în parte.

STEVEN & ALEXANDRA COHEN – CHILDREN’S MEDICAL CENTER OF NEW YORK

medical1

La Children’s Medical Center of New York au fost expuse nouă printuri ale unor imagini polaroid originale create de William Wegman. Imaginile comice ilustrează câini Weimarner purtând peruci,costumaţii şi jucând rolul unor personaje celebre din filme sau poveşti. Trebuie remarcat că proiectul a fost extrem de popular atât în rândul tinerilor pacienţi şi al familiilor lor cât şi în rândul personalului medical.

METROPOLITAN HOSPITAL CENTER

metropolitan hospital2

Asociația RxArt a instalat în cadrul New York City’s Metropolitan Hospital o serie de lucrări semnate de Garrett Phelan, Jason Middlebrook, Laura Owens, Paul Henry Ramirez, Mark Dion, Fabien Verschaere, Chris Martin, Fatimah Tuggar, G. Jesse Sadia, Jr. și Carlo Ferraris.

 

EMORY UNIVERSITY HOSPITAL

emory2

În cadrul departamentului de radiologie de la Emory University Hospital au fost instalate 14 fotografii luminoase realizate de James Welling. Acestea au fost selectate din cadrul uneia din cele mai celebre serii realizate de Welling, intitulată Glass House. Culorile izbitoare și suprafeţele-oglinzi invită la un exerciţiu de comparaţie între lucrările aliniate pe pereţii din zonele de aşteptare şi de pe coridoare.

TRENTON DOYLE HANCOCK & JASON MIDDLEBROOK – CHILDREN’S MEMORIAL HERMANN HOSPITAL

hermann2

“Hi and Hi”-aşa se intitulează lucrarea murală originală creată de Trenton Doyle Hancock pentru intrarea în aripa de pediatrie a Children’s Memorial Hermann Hospital. Lucrarea tridimensională este populată de figuri şi animale, create în stilul tradiţional al lui Hancock.

hermann3

SAN FRANCISCO GENERAL HOSPITAL

df6ee2f75a9bd199b6750e093be8ca5c

GOUVERNEUR HOSPITAL

gouverneur1

JOHN MONTI – CHILDREN’S HOSPITAL BOSTON

boston1

 

ROOSEVELT HOSPITALS 

roosevelt1

ED BAYNARD – BETH ISRAEL

israel

La Beth Israel Medical Center, RxArt a expus încă în 2007 opt litografii intitulate My Egypt Series, create de Ed Baynard. Baynard se inspiră din arta japoneză. El creează compoziţii florale stilizate care redau o stare de calm şi echilibru. Baynard preia ideea ikebanelor japoneze ca un impuls pentru propriile lucrări, pline de culoare şi dinamism.

HELEN DE VOS – CHILDREN’S HOSPITALd

Helen de vos

PAUL BRISKEY – AMERICAN FAMILY CHILDREN’S HOSPITAL

AFCH_art_sportclinic08_7821

 

MULTI CARE HEALTH SYSTEM’S MARY BRIDGE CHILDREN’S HOSPITAL

play-area-1000x600

 

 

TEXAS CHILDREN’S HOSPITAL

Epic-Equipment-Design-And-Art-At-Texas-Childrens-Hospital

 

ROYAL LONDON CHILDREN’S HOSPITAL

artists-mural-design-royal-london-children-hospital-vital-arts-23-e1423709221662