Expoziția „Gentle Violence – The Heart” va fi prezentă la Photo Romania Festival, 15-24 mai, Cluj-Napoca

Gentle-Violence3
„Interiorul corpului este o lume ascunsă și închisă. Gândul de a-l pătrunde face ca mintea să proiecteze imagini legate de moarte și carnaj. E sânge acolo. Nu e de pătruns. Incursiunea în propriul corp este gestul de maximă intimitate, cu nivelul cel mai ridicat de intruziune, dar pe care îl încredințăm unui om necunoscut: chirurgul. Amintirile și memoria momentului nu se mai înregistrează în conștiența adormită. Un întreg mister este menținut în jurul acestor spectacole cu casa închisă: operațiile. Nu știm niciodată ce se întâmplă în spatele ușilor albe. Când trecem de ele, pentru noi este deja întuneric. Cu toate acestea, corpul sub lumina lămpilor scialitice este investit cu o aură divină. În timp ce pacientul își petrece orele într-un somn indus, înăuntrul și în afara corpului său, chirurgii derulează un film fascinant, dominat de culori vii, sunete și gesturi elegante. Mâinile medicilor par o extensie a „mâinilor” lui Dumnezeu. Rolul meu este să aduc amintiri din întuneric, din corpurile închise ale oamenilor, din sălile de operație sterile, fără ferestre, fără alte porți către lume în afară de fotografii.” (Cristina Bobe)

După ce a avut premiera în septembrie 2014, în cadrul Muzeului Național Brukenthal, expoziția „Gentle Violence – The Heart” va ajunge și la Cluj-Napoca în perioada 15-24 mai, în cadrul Photo Romania Festival.

GENTLE VIOLENCE cuprinde o serie de expoziții dedicate corpului și chirurgiei.  Proiectul este unul de pionierat și îmbină două domenii diferite (arta și medicina) printr-un gen fotografic puțin cunoscut în România – fotografia medicală. Vizitând expoziția, publicul are posibilitatea să înţeleagă chirurgia din perspectiva medicului pasionat de profesia sa, dar şi a pacientului care doreşte să ştie ce se întâmplă cu el în cele mai intime momente ale vieţii sale.

Gentle Violence

Prima expoziție din această serie este „GENTLE VIOLENCE– THE HEART”, în cadrul căreia sunt prezentate imagini din timpul operațiilor pe cord deschis, din perspectivă documentară, estetică și medicală. Fotografiile, o metaforă vizuală pentru ceea ce chirurgii numesc a fi o „operație frumoasă”, descriu cronologic și tematic etapele importante ale intervențiilor pe cord și prezintă aspecte delicate, gesturi elegante, cromatica sălii de operație, cât și a elementelor care o compun. Pentru ca atmosfera din sala de operație să fie una integrală, expoziția include și o coloană sonoră specială.

Gentle-Violence

Conceptul și fotografiile sunt realizate de CRISTINA BOBE (www.cristinabobe.com), artist vizual, inițiatoarea primei platforme online de fotografie medicală din România (www.fotografiemedicala.ro), lansată cu ocazia evenimentului TEDMED Live Iași 2013.

DR. HORIA MUREȘIAN (www.horiamuresian.com), șeful secției de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Universitar de Urgență din București, chirurg cardiovascular și anatomist, expert al fotografiei medicale a cordului, expune, de asemenea, imagini cu structuri delicate ale inimii.

Sunetul, semnat de SEBASTIAN FLOREA, sound designer, oferă o interpretare acustică a atmosferei din sala de operație și redă percepția imaginară a pacientului ca spectator pasiv la propria intervenție chirurgicală.

 Curatorul expoziției este LAURA COLTOFEAN, muzeograf în cadrul Muzeului Național Brukenthal din Sibiu.