VIDEO Arta în spitalele din S.U.A. Cine este în spatele acestor proiecte?

Jeff Koons

Lucrare realizată de artistul contemporan Jeff Koons pentru Advocate Children’s Hospital din Oak Lawn

Pentru cei mai mulți dintre noi spitalul este un loc de care ne temem, chiar dacă îi trecem pragul cu scopul de a ne căuta vindecarea. Lumina fluorescentă, holurile gri sau albe, cabinetele sterile, toate aceste spații ne inspiră orice altceva în afară de speranță. Chiar dacă unele spitale au fost renovate, cabinetele populate cu echipamente medicale (încăperile în care se desfășoară tratamentul), rămân la fel de neprimitoare și, de multe ori, cu un impact negativ major asupra psihicului pacienților.

Diane Brown este una dintre persoanele care încearcă să aducă o schimbare în acest sens în spitalele din S.U.A. Ea este fondatoarea RX Art, o organizatie non-profit care și-a propus sa introducă arta în spitale, prin decorarea cabinetelor și a spațiilor comune cu lucrări de artă contemporană. Astfel, RX Art dorește să elibereze pacienții din captivitatea corpului lor suferind, cu ajutorul minții lor, prin puterea imaginației.

Luptând cu temerile pacienților sub tratament

În urmă cu 15 ani, Diane Brown a fost supusă unei examinări CT care i-a schimbat viața, dar nu pentru că ulterior s-a vindecat, ci pentru sentimentul de teamă pe care i l-a alimentat.

„Stăteam întinsă pe patul de consultație, cu o injecție (substanță de contrast) în braț. Singurul mod în care puteam fugi de acolo era prin puterea imaginației, așa că, dintr-o dată, mi-am imaginat o pictură imensă care înconjura încăperea și în care am simțit – efectiv – că mă cufund. În scurt timp examinarea CT s-a încheiat, iar eu mă simțeam de parcă nu fusesem acolo. Mi s-a părut incredibilă puterea de sugestie a creierului și cum aceasta te poate scoate dintr-un spațiu sau dintr-o situație anume. Începând cu acel moment mi-am spus că voi ajuta și alte persoane să coopereze mai bine cu examinările și tratamentul pe care trebuie să îl efectueze în spital, cu ajutorul artei”, povestește Diane Brown.

RxArt Coda Worx Submission- Jeff Koons Installation from RxArt on Vimeo.

Ținând cont de experiența sa de curator, deținător al unei galerii și dealer de artă, pentru Diane Brown nu a fost o sarcină imposibilă aceea de a aduce lucrări de artă deosebit de apreciate în sălile de tratament ale spitalelor. În scurt timp a înființat Asociația RX Art și a strâns mai mult de 100.000 de dolari în primele trei luni de activitate.

Cu toate că spitalele nu sunt supuse niciunei cheltuieli, Diane Brown spune că i-a fost foarte greu să convingă managerii de spitale să găzduiască lucrările de artă propuse de RX Art. „Noi am cumpărat toate lucrările despre care am considerat că s-ar potrivi în anumite spitale. Am ales numai artiști renumiți și lucrări foarte bune, dar cu mari dificultăți am convins spitalele să le expună”.

Într-un final, Spitalul Universitar Rockefeller din New York a acceptat să adere la proiectul propus de RX Art. Ulterior, s-au mai adăugat și alte spitale.

„Diane este acum căutată de reprezentanți ai spitalelor, discută cu aceștia despre nevoile fiecărui spital, organizează pitch-uri pentru artiști, după care le propune un anumit artist. Este un volum de muncă impresionant”, spune Mark Swanson, unul dintre artiștii care  căuta, împreună cu Diane Brown, un spital în care să-și expună lucrările.

Până în prezent, Asociația RX Art a finalizat 28 de proiecte, fiecare proiect adresându-se unui spital diferit. Printre spitalele cu care RX Art colaborează se numără: New York Center for Children, Elizabeth Seton Pediatric Center, Mount Sinai Hospital, Roosevelt Hospitals, Children’s Hospital Boston, Gouverneur Hospital etc.

Natura adusă în spital

În Boston, artistul John Monti a acoperit pereții unui spital de copii cu texturi 3D de inspirație florală.

În Oaw Lawn, artistul pop Jeff Koons a desenat niște fețe de maimuță pe scanner-ul CT.

În New York, artistul Jason Middlebrook a pictat o serie de flori și semințe pe pereții departamentului dedicat transplantului de măduvă de la spitalul Muntele Sinai. Cunoscut pentru utilizarea unor teme inspirate de mediul înconjurător, picturile lui Middlebrook sunt înțesate de flori care germinează și care, în același timp, plutesc duse de vânt pe coridoarele spitalelor.

Lucrarea care conține o serie de păpădii este cea de care Diane Brown s-a atașat cel mai mult. „Îmi plac foarte mult micile dorințe care zboară. Întotdeaua am asemănat aceste elemente cu niște dorințe, iar Raiul cunoaște toți pacienții din acest spital și știe că toți își doresc să se facă bine”, spune Diane Brown.

 

Sursa: NPR Radio Station